maandag, maart 25, 2002


Dit receptje stond op een pak "zwarte" chocolade :

CHOCOLADETAART "MAISON"

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen :
Chocoladegenoise : 6 eieren, 8 eierdooiers, 300 gr griessuiker, 250 gr bloem, 50 gr cacaopoeder.
Chocoladeschuim : 400 gr Dessert chocolade, 1 liter room.

Chocoladegenoise : klop de eieren, eierdooiers en suiker luchtig op. Zeef de bloem en de cacao en spatel onder het mengsel van eieren en suiker. Doe het deeg in een beboterde en met bloem bestrooide bakvorm en bak gedurende ongeveer 20 minuten in de oven op 180° (hoe groter de bakvorm, hoe langer de baktijd).
Chocoladeschuim : klop 1/2 liter room op. Laat de chocolade smelten en meng met de rest van de room. Meng nu luchtig met de opgeklopte room.

Snij de chocoladegenoise in plakjes van 1 cm dik en besprenkel met Grand Marnier. Vul een ronde vorm met afwisselend een plakje genoise en een laagje chocoladeschuim. Eindig met chocoladeschuim. Plaats in de koelkast (minimum 6 uur), haal uit de vorm en versier met chocoladeschilfertjes.

Opmerkingen van Meutje :

1. Ja, u leest wel goed : 6 hele eieren PLUS 8 eierdooiers ! Dat zijn in totaal 14 eieren ...

2. Na 20 minuten in de oven, zou het kunnen dat uw "genoise" er nog niet helemaal doorbakken uitziet. Volgens mij wordt hij vaster als hij afgekoeld is. Heb je er toch geen goed oog in, laat hem dan gerust nog wat in de oven staan maar zeker NIET nog een half uur erbij doen : dan wordt hij veel te droog !

3. "Ingrediënten voor ongeveer 6 personen" : die 6 personen die dat helemaal als dessertje kunnen opeten, zou ik nog wel eens willen zien. Wij hebben er met een stuk of ... twintig ... ? van gegeten.

Tip van Meutje :

Geen zin om die hele bak-rompslomp mee te maken ? Probeer dan eens alleen het chocoladeschuim : één van de lekkerste chocomousses die ik al gegeten heb !